Topic outline

 • Dobrodošli na Paklene otoke/ Paklenjake - JU MORE I KRŠ  Dobrodošli na Paklene otoke / Paklenjake  Pakleni otoci su otočna skupina u srednjem Jadranu u blizini otoka Hvara. Pružaju se od grada Hvara prema zapadu. Naziv Paklinski otoci je nastao po vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji, a ne po paklu kako se ponekad krivo tumači.

  Zbog iznimne krajobrazne vrijednosti, otoci su 1968. godine zaštićeni u kategoriji značajnog krajobraza na površini od gotovo 635 Ha.

  Otočje je građeno od vapnenačkih stijena sa vrlo razvedenom obalom. Vegetacijski pokrov uglavnom čini tipična sredozemna makija i alepski bor. Pakleni otoci su omiljeno izletište u ljetnim mjesecima zbog čistog mora, šljunčanih i pješčanih plaža te mira koji pružaju skrivene uvale otoka.

  Na Paklene otoke se dolazi brodom i to uglavnom iz grada Hvara. Osim kupanja i sunčanja, Pakleni otoci pružaju velike mogućnosti ronjenja i ostalih aktivnosti povezanih s morem.

  Biljni i životinjski svijet  podmorja Paklenih otoka je izuzetno bogat. Bogatsvo ribljeg svijeta u velikim livadama morske trave posidonije, prirodno je bogatstvo Paklenjaka koje se nastoji očuvati.


  • Tematski kviz za učenike


   Cilj tematskog kviza o Paklenim otocima je kroz edukativni tekst, i u svezi s tim postavljena problemska pitanja, te priložene fotografije, upoznati sudionike s prirodno-geografskim i ekološkim specifičnostima Paklenih otoka te na ekološku problematiku i moguća rješenja.